Sverige är ett land där sport är ganska populärt. Man tror att hälften av befolkningen deltar i någon form av sport. Handboll, fotboll, golf, friidrott och gymnastik är de mest populära sporterna i Sverige. Tennis, ishockey, basket, bordtennis och bandy är populära spel som spelas eller tävlas i.

Promenader, cykling, löpning, skidåkning, simning, gymnastik, cykling, vandring, dans, fiske och jakt är vanliga fritidsaktiviteter. Många företag i detta skandinaviska land subventionerar sina anställdas gymmedlemskap eller sportaktiviteter. Detta visar det höga värde som läggs på fysisk aktivitet i det svenska samhället.

Kajakpaddling eller kanotpaddling i rasande floder, dykning i kända skeppsbrott-infekterade områden i det omgivande havet, luftballong och vandring i höga berg och glaciärer är bara några av de extrema sporter som finns. Tyngdlyftning, boxning, skridskoåkning, elektronisk sport och golf är andra populära aktiviteter.

Fotboll och ishockey är två av de mest populära sporterna på tv. Fotboll/fotboll är populärt över hela världen. Thomas Ravelli, en svensk, rankades som världens näst bästa målvakt. Sverige har flera fotbollslag och spelare som har representerat sitt land på internationell nivå. Landets mest framgångsrika lag de senaste åren har varit IFK Göteborg, som två gånger har vunnit UEFA Cup (United European Football Association). Det är viktigt att notera att fotboll i Sverige kallas fotboll. Amerikansk fotboll är en unik sport. Varje år i februari är alla skolor stängda för en veckas sportlov. Detta gör att familjer kan resa längre norrut i Sverige under vintermånaderna för att åka skidor.

Friidrott är en annan populär sport bland svenskar, med organisationer som ägnar sig åt sporten praktiskt taget överallt. Klubbar accepterar vanligtvis medlemmar så tidigt som tio år, vilket gör att de kan experimentera med olika former och specialisera sig på en eller två specifika händelser.

Idrottare från Sverige har satt följande världsrekord:
1976 – brantbacke 3000 m 8.08.0 Anders Gärderud, 1987 – 2.42 meter höjdhopp Patrik Sjöberg (Javelin) Patrik Sjöberg (Javelin) Patrik Sjöberg 89.10 meter långt Bodén, Partik

Svenska Grand Prix arrangeras på sommaren och möter vältränade idrottare. Efter sommaren vinner den sista vinnaren med flest poäng efter flera möten med ett poänggivande system.

En annan populär fysisk aktivitet i Sverige är ridning. Gothenburg Horse Show anses vara en av världens mest prestigefyllda Grand Prix –hästhoppningstävlingar. Staden Göteborg är landets huvudstad för ridning. Ridning är ett populärt tidsfördriv, med många ridskolor på landsbygden och utanför städerna. Nybörjare lär sig vanligtvis hur man rider häst och hur man tar hand om hästar på ridskolor. Ridsportförbundet publicerar två tidskrifter och är knuten till flera ridskolor.

Sverige har producerat flera internationellt framgångsrika idrottare.
Några välkända idrottare från olika sporter listas nedan:
Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg är alla tennisspelare.
• Zlatan Ibrahimovic, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm spelar fotboll/fotboll.
• Jan-Ove Waldner, bordtennis
• Anders Gärderus och Patrik Sjöberg (friidrott)