Fotboll är den mest populära sporten i Sverige, enligt en undersökning från SportNavigator. Fotboll är den i särklass mest populära sporten i världen, särskilt bland unga.
“Det är ganska uppmuntrande att se att nästa generations entusiasm för fotboll växer. Enligt Jan Karlsson, försäljnings- och marknadsdirektör för Svensk Elitfotboll, verkar framtiden positiv.

Upplevelseinstitutet -företaget sponsrar undersökningen.

SportNavigatorn är en årlig undersökning av svenskt idrottsintresse. Undersökningen omfattade svenska medborgare från 15 år och uppåt, och skillnaden mellan fotboll och andra sporter har ökat i år.

”För närvarande är fotbollen i en extremt positiv trend”, säger Peter Allvin, partner på Upplevelseinstituet.

När det gäller unga mellan 15 och 29 år är skillnaden mellan fotboll och ishockey historisk. Över hälften av människorna i åldern 15 till 29 år njuter av fotboll, vilket lovar gott för framtida närvaro.

“Under de närmaste åren kommer det att vara dessa människor som kommer att fylla arenorna.” Enligt Jan Karlsson, både själva och delvis genom att ta med sina vänner eller familjer.

Fotbollen är starkare än tidigare, även på liganivå. Under några år har Swedish Hockey League (SHL) legat före Allsvenskan, men fotbollen växer närmare varje gång undersökningen görs, och Allsvenskan kommer säkert att ta om SHL om några år.

”Fotbollen har fördelen av att kunna se bra internationell fotboll hela året. Andreas Andersson, mediechef på Upplevelseinstitutet, beskriver det som “medievänligt” och “besökarvänligt”.

Varför tror du att Allsvenskan och Superettan håller på att hinna med sina ishockey -motsvarigheter? “I synnerhet har Allsvenskan en gedigen lagkvalitet, och vi har en närhet och konstant tillgång till toppfotboll som inte är så kommersialiserad som i Europa här hemma.” Peter Allvin känner att stora spelarprofiler återvänder hem för att avsluta karriären i Allsvenskan, att storstadslag är formidabla och att vi också har uppnått framgångar för klubblag i Europa, vilket ökar intresset för vår liga.

Kommer det att öka intresset under 2018?

“Det är omöjligt att säga, men om ungas intresse för fotboll fortsätter att växa, och demografiskt sett har fler kvinnor varit intresserade av fotboll de senaste åren och kommer att fortsätta att göra det under 2018, det finns anledning att vara optimistisk.” Det är också värt att nämna klubbarnas CSR -initiativ. Det handlar inte bara om hur långt du kan gå; det handlar också om vad du gör. Om det görs korrekt kommer det att väcka intresse för stora företag, vilket resulterar i utbyggnad av ligan.

IFK Göteborg fortsätter att vara det mest populära laget i Sverige, som det var 2016.
I allsvenskan har 52 procent av den svenska befolkningen ett favoritlag.

  • Undersökningen SportNavigatorn: Ett representativt urval av den svenska befolkningen (+15 år) intervjuades via webbintervjuer.
  • Mellan augusti 2016 och juli 2017 genomfördes 6000 intervjuer (500 varje månad) kontinuerligt.
  • Uppgifterna har viktats utifrån kön, ålder och plats för att representera den svenska befolkningen.
  • Uppgifterna samlades in på upplevelseinstitutets vägnar av Ipsos Observer Investigation Institute.