Engelsk Premier League -fotbolls historia

Fotboll i England har en mycket lång och rik historia. Den inhemska fotbollsligan i England är populärt känd som FA Premier League som grundades 1992. Det var året då tjugotvå engelska fotbollsklubbar i toppklass skiljde sig från fotbollsligan med ett mål att öka sina intäkter och vinna konkurrenskraftiga kanten för framgång i europeiska tävlingar. Klubbarna lyckades höja sin inkomst genom att sälja TV -rättigheter individuellt till Football League.

Publik för PL -matcher

Fotboll är ett av de mest populära spelen i England. Det engelska folket brinner mycket för sina lag. De trängs på stadion i stort antal för att titta på fotbollsmatcher i engelska Premier League. De målar sitt ansikte med jerseyfärgerna och symbolen för sina favoritlag. De sjunger under hela matchen och håller plakat för att uppmuntra sina favoritlag. De bajsar också spelarna om de inte lyckas leverera.

Men vad de än gör gör de det på ett anständigt sätt. De är väldigt väluppfostrade och en del av färgerna och vurmen som tar denna ligafotboll till en ny attraktionshöjd.

Vinnare

Manchester United var den första klubben som vann denna ligatitel sedan den bildades 1992. De vann den under manager Alex Ferguson. Man United, även känd under deras smeknamn ‘Red Devils’, dominerade den första divisionens engelska fotboll under 90-talet. De tog in fem ligatitlar, en ligacup och en vinnarcup. De vann en unik diskant 1999 genom att notera FA -cupen, Champions League och Premier League -titeln på en säsong.

Deras ungdomsakademi har producerat flera stjärnspelare i form av Philip Neville, Gary Neville, David Beckham och Paul Scholes.

Utmaningar för Man U

Flera klubbar växte fram med tiden för att utmana Manchester Uniteds dominans i Premier League. Blackburn Rovers utmanade dem till denna ligakrona under de första åren och vann den under säsongen 1994-95 för första gången sedan första världskriget. Newcastle United befordrades till Premier League 1993 efter att ha blivit division 1-mästare.

De slutade trea i sin debut Premiership säsong och kvalificerade sig för UEFA Cup. De var tvåa i både 1996 och 1997 kampanjer. De sjönk dock till mittbordet i slutet av decenniet. Blackburn å andra sidan misslyckades med att fortsätta med sina framgångar efter sin titelseger 1995. De degraderades till andra divisionen 1999. De befordrades efter två år och vann ligacupen ett år senare.

Aston Villa utmanade också de röda djävlarnas monopol i Premier League. De säkrade andraplatsen 1993 men lyckades inte behålla sina framgångar under de kommande fyra åren trots att de vann League Cup 1994. De återupplivades 1996 genom att hävda League Cup -titeln och ta den fjärde platsen i Premier League. De fick UEFA Cup -kvalificering fem gånger 1999 under sju kampanjer.

Chelsea är de försvarande PL-mästarna under säsongen 2015-16 men kunde knappast behålla titeln på grund av sin tröga start på denna kampanj.

Author’s Bio: Kev Rob är en fotbollsbloggare som täcker olika ämnen relaterade till denna sport. Hon skriver för Goldengoals.com och redigerar även gästinlägg för webbplatsen. Hon har täckt engelsk Premier League Football i den här artikeln.