VAD ÄR FOTBOLL TILLÅTNA ERSÄTTNINGAR?

Byten i fotboll har varit ett nytt fenomen. Byten var inte vanliga i fotbollens tidiga dagar. Till exempel 1958, när Sverige tog VM-silvret i Sverige, var samma tjugotvå spelare på planen. Det fanns ingen avbytarbänk, eller åtminstone inga spelare på den.
Det var vanligt att skadade spelare haltade runt planen från matchstart på grund av reglerna mot att byta ut. Det behövde finnas någon att handla med. Den skadade spelaren hade inget annat val än att uthärda matchen till slutet så att hans lag inte skulle sakna spelare.

Förändring är nödvändig

Detta system att inte tillåta substitut var mindre effektivt. Detta ökade skaderisken och gjorde det svårare för spelare att skada sig under matcher. Det var också svårt för tränare att ta in yngre spelare, speciellt om de skulle ersätta dem på slutet. Antingen var man med i startelvan och spelade hela matchen, eller så gjorde man det inte.


Det var inte bra för fotbollens tillväxt att regelverket på ungdomsnivå var detsamma. Efter långa och intensiva diskussioner stod det klart att det behövdes en förändring. I slutet av 50-talet började de tillåta vikarier. Systemet med att ersätta spelare har blivit en integrerad del av fotbollen över hela världen.

Reglerna förändras ständigt.

Efter beslutet att tillåta vikarier blev det omedelbart diskussion om vilka regler som skulle gälla för dessa vikarier. Dessa diskussioner har pågått fram till idag. Sedan starten har myndigheterna genomgått ständiga revisioner. Avbytare fick till en början endast användas för att ersätta skadade spelare. Genom åren har antalet avbytare som får sitta på avbytarbänken och det maximala antalet byten som kan göras under matcher varierat kraftigt.

Avbyten på fotbollens elitnivå

Reglerna för byten i matcher på elitnivå är något olika beroende på spel. Samarbetspartners i Allsvenskan Superettan Etan Damallsvenskan Elitetan tillåter fem byten per match. Ett lag kan inte skapa avbrott under konstruktionen av bytesmöjligheter. För att “få tiden att gå” kan ett lag inte göra fem byten fem gånger under slutfasen. Halvtidsuppehåll räknas inte som bytesmöjligheter. Byten som görs under halvtidsvilan ingår inte i dina bytesmöjligheter.
Andra regler gäller för internationella matcher som anordnas av det internationella fotbollsförbundet (FIFA). Dessa matcher begränsar antalet avbytare som görs under en match till tre.
Det är upp till lagen att bestämma hur många byten som tillåts i träningsmatcher på nationell och internationell nivå. De officiella reglerna gäller om grupperna inte kan komma överens – tre byten i internationella tävlingar och fem byten vid tre bytestillfällen för matcher mellan svenska elitförbund.

Utbyten på ungdoms- och distriktsnivå

Byten är tillåtna i lägre ligor. På distriktsnivå gäller samma regler för elitinstitutioner. Även lag i lägre divisioner får byta ut fem spelare per match. Lokala distrikt kan besluta att tillåta fler utbyten, men inte mindre. Reglerna för byten kan skilja sig åt beroende på det lokala fotbollsdistriktet som är värd för ligaspelet.
De lokala distrikten bestämmer vanligtvis antalet tillåtna utbyten på ungdoms- och barnnivå. Man vill uppmuntra byten så att så många som möjligt kan delta i matcher, men samtidigt ska byten vara en integrerad del av spelet. En spelare ska inte känna att han blir ersatt för att han spelade dåligt. Att ersätta eller ibland sitta på bänken hos en avbytare är en integrerad del av spelet. Det är något alla spelare gör regelbundet.

Vad är syftet med byten i en fotbollsmatch?

I början var avbytare tänkta att tillåta skadade spelare att bytas ut. Detta förhindrade att skadade spelare tvingades stanna kvar på planen tills matchen var slut. Situationen idag är väldigt annorlunda. Handlar kan användas för många ändamål.
En tränare kan också göra taktiska förändringar i laget genom att byta ut spelare mot skadade. Den vanligaste regeln är att laget som leder i slutet byter ut en eller två offensiva spelare med fler defensiva spelare. På samma sätt kommer par som ligger under i slutet av en match ofta att byta ut mer offensiva spelare för att kompensera skillnaden.
En tränare kan också använda många byten för att förbättra sitt lags rotation. Detta gör att fler spelare kan spela och kommer att göra det möjligt för dem att tränas i taktiska system. Att mindre skador som ådragits under matcher omedelbart kan ersättas minskar risken för skador. Det underlättar för yngre spelare, som successivt kan vänja sig vid att spela på seniornivå genom att spela kortare matcher över många matcher.