Hur lång är förlängningen i fotboll?

En fotbollsmatch varar i 90 minuter. De flesta känner till detta. Förlängningslängden kan variera beroende på händelserna i spelet. Det kan också läggas till två andra halvlekar i vissa matcher.

Många saker är ganska enkla för den som behöver ett fastare grepp om fotboll. Målet med fotboll är att röra bollen med fötterna. En halv är 45 minuter. Förlängning är vanligtvis en annan tid som läggs till i slutet av varje match. Så här har Sverige fotboll förklarat det: du känner dig mer i kontroll över din nästa fotbollsmatch.

Förlängning i fotboll

Eftersom fotboll inte är ett spel som stannar, stannar inte tiden efter 90 minuter. Därför måste extra tid läggas till. Detta kompenserar för långa avbrott som skador eller långa målfirande. Det är sällsynt att den extra tiden överstiger fem minuter. Eftersom fotboll inte är tänkt att spelas på 90 minuter, är det tänkt att det ska gå mycket tid. En fotbollsmatch är vanligtvis 75-80 minuters effektivt spel med bollen i rörelse. Så fungerar det i alla ligor, både nationellt och internationellt.

Förlängning i fotboll

Det finns fortfarande tid för fotboll. Om en matchs vinnare måste fastställas är det första steget att spela två halvlekar på 15 minuter vardera. Efter 30 minuter, om inget lag vinner, går det till straffspark.

Förlängning i svensk fotboll

Stopptid gäller alltid när förlängning krävs för allsvenskan. Eftersom de allsvenska matcherna spelas i serieformat är det valfritt att välja en vinnare för en viss match. Det finns fortfarande matcher som kräver förlängning. Svenska Cupen hålls i början av året. Första omgången spelas i gruppspelet innan slutspelet. Slutspel spelas i cupformat, vilket tillåter förlängning och straffspark.

Historien har sett många förlängningar.

Det tog ett tag innan vi slutligen bestämde oss för att den nuvarande förlängningen var den bästa. Det har funnits många olika metoder för att hantera förlängning genom fotbollens historia. En av dessa var formatet “Golden Goal”. Straffsparkar avgjorde inte matchen. Istället fortsatte det tills bara ett lag vann. När ett lag gjorde ett mål förklarades matchen vunnen. Det fanns många varianter av Golden Goal. I vissa system fortsatte spelet tills ett lag gjorde mål. Ibland spelades två halvlekar på 15 minuter innan matchen gick till straffar. Guldmålet användes aldrig i svensk eller allsvensk fotboll.