Mikael Lindnord, en av Sveriges största multisport-profiler.
Mikael Lindnord, en av Sveriges största multisport-profiler.

Att utöva multisport innebär att man har valt att fokusera på uthållighetgrenar. Sporterna som är de viktigaste inom multisporten är framför allt orientering, mountainbike, paddling och löpning som genomför på olika distanser och olika typer av miljöer.

Multisporten har utvecklats snabbt och fler människor blir allt mer intresserade för tävlings- och träningsformen sporten har att erbjuda. Sedan mitten av 80-talet har multisporten vuxit enormt och har eftersom åren gått också förgreningar i en mängd olika former, men fokus har alltid legat och kommer alltid att ligga på att det man endast med kroppen ska ta sig fram på olika sätt på en förutbestämt bana.

Idag finns det också många olika typer av tävlingsformer där man kan tävla i allt från korta tävlingar på ett antal timmar till att ta sig an en rejäl utmaning i form av ett ”adventure race” som innebär att man i upp till 10 dagar genomför en stor expeditionstävling.

Precis som i Sverige har också multisporten ökat i intresse världen över, mycket tack vare ökad teve- och tidningsexponering. Den breda skaran utövare ökar i stadig takt också tack vare de möjligheter som multisportandet erbjuder. Man kan mycket lätt ta till sig naturen på ett inspirerande sätt samtidigt som man utsätter sig kropp för fysiska ansträngningar som gynnar kropp och själ. Dessutom kan tävlingsinstinkten få sin beskärda del då antalet tävlingar ökar.

Genom dagens teknologiska landvinningar är det också mycket lätt att kunna följa deltagarna när det tar sig an sina utmaningar via nätet och gps-sändare. Man kan tävla helt ensam eller som ett lag.