Sverige tillåter transungdomar att välja vilket kön de ska tävla med

Svenska friidrottsförbundet vill göra idrott mer tillgängligt för unga transpersoner i Sverige genom att göra det lättare att tävla med kön efter eget val.

Hillevi Thor, chef för Svenska friidrottsförbundets sektion, sa att unga transpersoner under 18 år ska kunna ”känna sig trygga” i friidrott.

“Du kan tävla i den tjej- eller pojkklassen du känner att du tillhör, oavsett i vilket kön du är född,” sa Thor till Dagens Nyheter.

“Vi inser att många individer tycker att det är en mycket ansträngande omständighet, och vi tror att friidrottens glädje och kraft kan hjälpa.” Fysisk aktivitet och föreningens kamratskap får alla att må bra, och det är inget vi vill dölja för någon “, Tillade Thor.

Enligt Dagens Nyheter studerade den svenska HBT -gruppen RFSL 110 transpersons erfarenheter inom idrott och upptäckte att många av dem kände sig uteslutna på grund av könsskillnaden i idrott.

“Samhället som helhet är inte alltid anpassat till transpersoners verklighet, och detta är ett sätt att ändra det genom att göra friidrott så tillgängligt som möjligt för alla.” “Vi vill att alla ska få delta i friidrott oavsett könsidentitet”, säger Thor till publikationen.

I många nationer har ämnet för transpersoner som väljer vems kön de vill tävla med väckt debatt. Vissa hävdar att de i specifika situationer, till exempel en transflicka eller kvinna som tidigare var en man, kan ha naturliga fördelar jämfört med andra kvinnliga konkurrenter.

Förra månaden uppgav det franska rugbyförbundet att transatleter skulle få tävla, med Serge Simon, organisationens vice president, och noterade: “Rugby är en inkluderande, delande sport, utan diskriminering av kön, kön, ursprung eller religion. “

I oktober förra året utfärdade World Rugby en rekommendation om att transwomen inte skulle tävla i elitnivå damrugby av säkerhetsskäl.

Under påståendet att försvara flickors och kvinnors sport har vissa jurisdiktioner, till exempel Florida, försökt att upprätta lagar som förbjuder transatleter att delta i kvinnors sport.

“Det vi gör är att skydda kvinnor från diskriminering i friidrottstävling”, säger Floridas guvernör Ron DeSantis till Breitbart News och tillägger: “Jag tror att det är otroligt viktigt – att vi bevarar integriteten och rättvisan för dessa tjejer och kvinnors sport.”